HISTORIEK

Na veel omzwervingen in het Antwerpse kwamen de paters Jezuïeten in 1871 terecht aan de gedempte vestinggrachten, de huidige Leien. De bouw van hun Onze-Lieve-Vrouwecollege werd voltooid in 1875 en dat zelfde jaar konden er alvast 288 leerlingen onderwijs genieten.

Enkele jaren later in 1877 werd begonnen met de bouw van de kerk. Pal naast het college en de kerk, bouwde architect Rie Haan in 1957 Theater Elckerlyc, een voor die tijd vooruitstrevend theater en voor Antwerpen een echte cultuurtempel. In het begin van de jaren '60 was de zaal de thuisbasis van het Elckerlyc-genootschap, dat het Antwerpse publiek liet kennismaken met de grootste Nederlandstalige toneelgezelschappen. Vaak werden er filmvoorstellingen gehouden door de Katholieke Film Liga voor de Antwerpse scholen. Verder werd de zaal gebruikt voor partijcongressen, door de BRT voor opnames van optredens en door het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen.

Op het einde van de twintigste eeuw raakte Theater Elckerlyc in verval en haar toekomst kreeg pas weer kleur toen Studio 100 en de huidige eigenaars van het gebouw, een langdurige gebruiksovereenkomst sloten. Onmiddellijk gingen verbouwings- en verfraaiingswerken van start, waarbij de eigenheid van het gebouw gerespecteerd werd. Er werd gestreefd naar een theater voor het grote publiek, dat voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Op 1 maart 2002 ging het vernieuwde theater open voor het publiek. De toneelklassieker Slisse & Cesar mocht de spits afbijten en met succes! De reacties waren overweldigend! Liefst 35.000 bezoekers verlieten lachend de zaal in een roes van nostalgie… dat smaakte naar meer!

Naast ontelbare komedies staan vandaag ook regelmatig productvoorstellingen, seminaries en gastproducties op het programma. Recent vond De Komedie Compagnie er zijn vaste stek en zorgt als geen ander dat onder andere de lach in het theater voorleeft.ARCHITECT RIE HAAN °1906 +1984